----- Original Message -----
From: "Pekka Kääriäinen" <pekka.kaariainen@sahti.fi>
Sent: Wednesday, August 01, 2007 1:55 PM
Subject: LEHDISTÖKUTSU: Sahdin SM-kilpailu Luhangassa la 4.6.
Suomen sahtiseura ry.
Kutsu ja tiedote tiedotusvälineille 1.8.2007
SAHDINVALMISTUKSEN SM-KISA Luhangassa la 4.8.
Arvoisa median edustaja,
olet tervetullut Sahdinvalmistuksen SM-kilpailuun lauantaina 4.8.2007 Luhangan Tammijärven kylälle, jossa maan parhaat sahdintekijät ottavat mittaa toisistaan ja tuotteistaan.
Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia valmistaville. Luhangan SM-mittelössä ovat mukana finalistit eli pitäjäkohtaisissa karsinnoissa parhaiten sijoittuneet sahdit.
Voittajan valitsee arvosteluraati eli jury, jonka jäseneksi kutsutaan edustaja kustakin loppukilpailuun osallistuvasta pitäjästä.
Sahtien arviointi tapahtuu aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä ovat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä arviot tuotteen ulkoisesta laadusta, väristä ja tuoksusta. Niiden perusteella juryn jäsenet asettavat juomat paremmuusjärjestykseen.
Juryn parhaimmaksi arvioima eli vähiten sijalukupisteitä saanut sahti julistetaan kilpailun voittajaksi. Tuotteen valmistaja saa Suomen mestaruustittelin ohella kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa.
Paikallisten pitäjäkarsintojen perusteella kilpailuun on tulossa yli 30 sahtia ja niiden valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta Suomea.
Tapahtuma alkaa klo 11.00, jolloin kisan osanottajat luovuttavat tuotteensa tuomariston arvosteltaviksi. Klo 13.00 ohjelmassa on kilpailun viralliset avajaiset, jossa kuullaan mm. kilpailun suojelijan, Työeläkevakuuttajat Telan johtajan Eero Lankian ja Luhangan kunnanvaltuuston puheenjohtajan Eino Polvelan tervehdykset. Kilpailun avaa Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.
Suomen Sahtimestari 2007 julkistetaan noin klo 16.30.
Tapahtuman aikana on runsaasti oheisohjelmaa, kuten sahtituopin heittokilpailu, savusaunaneidon valinta sekä harmonikka- ja pelimannimusiikkia. Myynnissä on myös aitoa sahtia.
Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun järjestävät Suomen Sahtiseura ry. (www.sahti.org), Löylyä elämään ry. ja Marja- ja matkailutila Salvia (www.salvia.fi).
Kilpailupaikkana on Marja- ja matkailutila Salvia, joka sijaitsee Luhangassa Päijänteen rannalla, os. Rantakyläntie 225, Tammijärvi, puh. (014) 877 077,
Lisätietoja antaa:
Pekka Kääriäinen
Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja
p. 050 559 4013
e-mail: pekka.kaariainen@sahti.fi
.......................................................................................
Sahdin SM-kilpailu, 31.7. mennessä ilmoitetut kilpailijat (paikkakunta - kilpailija)
Asikkala - Veikko Lamminpää
Hartola - Helga Ojanen
Hollola - Erkki Sunell
Honkajoki- Esa Kivioja
Hämeenkoski - Kaarina Laine
Ilmajoki - Taito Koivusalo
Isojoki - Taisto Vanha-Viitakoski
Joutsa - Pasi Olkkonen
Jyväskylän mlk - Mika Laitinen
Jämijärvi - Kauko Kuusikko
Kalajoki - Jukka Vierimaa
Kankaanpää - Jorma Perkiömäki
Kirkkonummi - Tarja Suhonen
Korpilahti - Sulo Tammelin
Kuhmoinen - Hannu Lavonius
Kärkölä - Ervo Vilkman
Lahti - Pekka Niemelä
Lammi - Jyrki Anttonen
Luhanka -Niilo Ahonen
Luopioinen / Pälkäne - Risto Vierikka
Nokia - Tapio Hauhia
Padasjoki -
Parkano - Veikko Kivioja
Pirkkala - Kai Korkeakoski
Sysmä - Veikko Nurminen
Tampere - Harri Hepo-oja
Turku - Olavi Kivioja
Tuulos - Helmi Kankaanmäki
Valkeakoski/Sääksmäki - Antti Selkee
.......................................................................................
TAUSTATIETOA SAHDISTA
Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka teossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdilla on hyvin tunnusomainen banaania muistuttava maku. Olueen kuuluvaa humalaa sahdissa käytetään joko vähän tai ei lainkaan.
Maltaita käytetään sahdinvalmistuksessa enemmän kuin oluenvalmistuksessa. Yhdestä mallaskilosta saadaan noin 2,5 litraa valmista sahtia, kun taas olutta saadaan mallaskilosta kuusi litraa.
Sahdin värisävyt vaihtelevat käytettyjen raaka-aineiden mukaan aina kellertävästä syvän ruskeaan saakka. Valmiissa tuotteessa on hiilihappoja hyvin niukasti.
Sahti on tyypillinen tuoreolut, joka säilyy vain 1-2 viikkoa valmistuspäivästä. Teollisesti valmistettu sahti säilyy kotitekoisia jonkin verran kauemmin. Sahti pitää säilyttää kylmänä ja valolta suojattuna.
Sahtireseptejä on runsaasti. Joissakin siihen käytetään esim. Kaurajauhoja ja mallastamatonta viljaa. Sahdilla on EU:n APT-nimisuoja belgialaisen lambicin tapaan. Sanan sahti alkuperää ei ole varmuudella selvitetty, mutta etymologit pitävät todennäköisenä germaanista sanaa saf, josta myöhemmin kehittyi muinaisskandinaavinen saft, "mehu".
Suomen lisäksi sahtia valmistetaan Ruotsin Gotlannin saarella, jossa sitä kutsutaan nimellä dricku, Gotlandsdricku tai Gotlandsdricka sekä Viron Saarenmaalla, jossa siitä käytetään nimitystä koduõlu tai taluõlu.
Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat olleet Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Maailmalla suomalaisen sahdin mainetta on nostanut kirjoissaan maailman tunnetuin olutasiantuntija Michael Jackson.
................................................
SUOMEN SAHTIMESTARIT 1992-2006
2006 Kilpailupaikka Ikaalinen, osallistujia 31 kunnasta
Heikki Riutta, Sysmä
2005 Kilpailupaikka Kärkölä, osallistujia 34 kunnasta
Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen
2004 Kilpailupaikka Honkajoki, osallistujia 40 kunnasta
Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen
2003 Kilpailupaikka Luopioinen, osallistujia 33 kunnasta
Hannu Väliviita
2002 Kilpailupaikka Hollola, osallistujia 29 kunnasta
Hannu Väliviita, Isojoki
2001 Kilpailupaikka Mouhijärvi, osallistujia 34 kunnasta
Raija Syrjä, Hämeenkoski
2000 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 31 kunnasta
Markku Pulliainen, Savonlinna
1999 Kilpailupaikka Joutsa, osallistujia 30 kunnasta
Markku Osara, Hämeenkyrö
1998 Kilpailupaikka Hauho, osallistujia 32 kunnasta
Rauno Karvinen, Hämeenkyrö
1997 Kilpailupaikka Isojoki, osallistujia 33 kunnasta
Raija Syrjä, Hämeenkoski
1996 Kilpailupaikka Hartola, osallistujia 30 kunnasta.
Outi Lehto, Padasjoki
1995 Kilpailupaikka Valkeakoski, osallistujia 29 kunnasta. Tuomaristossa
myös Michael Jackson.
Tauno Siren, Ikaalinen
1994 Kilpailupaikka Hämeenkyrö, osallistujia 31 kunnasta.
Tauno Sirén, Ikaalinen
1993 Kilpailupaikka Sysmä, osallistujia 19 kunnasta.
Sirkka Ilola, Asikkala
1992 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 11 kunnasta.
Riitta Helvilä, Padasjoki
..................................................